Térkép nézet

Hájas tészta

2016, február 15

Javaslat a Bélmegyeri Értéktárba történő felvételhez

„Hájas tészta”

I. JAVASLATTEVŐ ADATAI

  1. A javaslatot benyújtó (személy/intézmény/szervezet/vállalkozás) neve:

     Csupászné Szűcs Edit


      2. A javaslatot benyújtó személy vagy a kapcsolattartó személy adatai:

Név: Kovács János
Levelezési cím: 5643, Bélmegyer Tavasz 22
Telefonszám:0630/ 635-8997
E‐mail cím: polgarmester@belmegyer.hu (link sends e-mail)

II. TELEPÜLÉSI ÉRTÉK ADATAI

       1. A települési érték megnevezése:

     Hájas tészta


     2. A települési érték szakterületenkénti kategóriák szerinti besorolása

  •  egészség és életmód
  •  épített környezet
  •   ipari és műszaki megoldások
  •   kulturális örökség
  •   sport
  •   természeti környezet
  •   turizmus és vendéglátás
  •   agrár- és élelmiszergazdaság

       3. A települési érték fellelhetőségének helye:

      Bélmegyer


      4. A települési érték rövid, szöveges bemutatása, egyedi jellemzőinek és történetének leírása:

Készítéséhez mindenképpen disznóhájat kell használni, bár van, ahol libahájjal is készítenek hajtogatott leveles tésztát. Igazi friss disznóhájhoz elsősorban a hashártyát kitöltő úgynevezett fodorháj szükséges, ahhoz viszont leginkább csak disznótorok idején, vagyis télen lehet hozzájutni.
A szilvalekváros hájas emberemlékezet óta a disznótorok és a farsangi időszak jellegzetes házi süteménye. És nem véletlen a szilvalekvár-töltelék: a hájas tészta ugyanis értelemszerűen zsíros, nehezen emészthető, míg a szilvalekvár éppen az emésztést segíti.
Hozzávalók és készítés: 50 deka sertésháj, 70 deka liszt, 2 tojássárgája, 2,5 deci langyos víz, 2 evőkanál ecet, pici só, szilvalekvár.
A hájat lehártyázzuk, majd húsdarálón átdaráljuk. 25 deka lisztet a hájjal és az ecettel összedolgozunk, majd hűtőbe tesszük. A maradék 50 deka lisztet és a két tojássárgáját a sóval és langyos vízzel összegyúrjuk. A tésztát kinyújtjuk, és rákenjük a hűtőből kivett lisztes hájat. Háromszorosan egymásra hajtjuk háromszor, közben mindig egy-egy félórára a hűtőben pihentetjük. Miután negyedszerre is kinyújtottuk, körülbelül 6×6 centis kockákra vágjuk, a közepére egy kanál lekvárt teszünk, és félbehajtjuk. Tepsire rakva előmelegített forró sütőben, közepes lángon megsütjük. Porcukorral gazdagon meghintve tálaljuk.

   5. Indoklás az értéktárba történő felvétel mellett:

A tészta minden nap asztalra kerül valamilyen formában, főve vagy sütve. Ősidők óta tradicionális a falvakban így Bélmegyeren is a tészta, a kenyér és nem utolsósorban a friss házi tojás.
Anyáink, nagyanyáink sokféle tésztát, süteményt készítettek, a hájas tészta az egyik olyan hagyományos sütemény, ami a mai napig változatlanul a régi recept szerint készül.
A gasztronómiában a régi ételek nagy szerepet töltenek be mind a helyiek és turisták számára.
A falusi turisztika egyik alapvető jellegzetessége a régmúlt mai napig becsben tartott édességeinek bemutatása, megőrzése.


6. A települési értékkel kapcsolatos információt megjelenítő források listája (bibliográfia, honlapok, multimédiás források):


Dátum: 2015. 10. 06.


Dokumentum letöltése

6/2015 (X.20) BÉB határozat letöltése


 

Hírek

Bélmegyeri Önkormányzati Konyha 2017 nov 06 MENÜ 2017. november 13-17. 2017. november 20-24.     (A ...
Önkormányzati rendelet helyi népszavazás kezdeményezéséhez tovább 2017 nov 10 Önkormányzati rendelet helyi népszavazás kezdeményezéséhez szükséges választópolgárok számáról...
Lakossági Fórum 2017 nov 17 Településképi Arculati Kézikönyv készítésével kapcsolatban Bélmegyer Község Önkormányzata Lakossági...
Képviselő-testületi ülés 2017 okt 25 MEGHÍVÓ Bélmegyer Község Önkormányzata Képviselő-testületének ülésére
Álláslehetőség: Óvodapedagógus 2017 okt 24 Óvodapedagógus állás betöltésére pályázatot hirdet a Bélmegyeri Óvoda és Konyha. Részletek a...
Beiskolázási támogatás 2017 okt 05 Rendkívüli települési támogatás keretén belül települési gyermeknevelési ...
Bursa Hungarica 2017 okt 03 Ismét lehet pályázni Bursa Hungarica Ösztöndíjra.
Búcsú 2017 okt 01 Október 1-jén ünnepeljük katolikus templomunk búcsúját, melyre (vallási...
Ebzárlat és legeltetési tilalom 2017 szep 25 FONTOS FELHÍVÁS!
MEGHÍVÓ Képviselő-testületi ülésre 2017 szep 29   Bélmegyer Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2017....
Falunap Kamuton 2017 szep 23 Immár XIV. alkalommal kerül megrendezésre Kamuton Falunap, mely képviselőtestületi döntés...
Helyi iparűzési adó 2017 szep 18 BEVALLÁS a helyi iparűzési adóról állandó jellegű iparűzési tevékenység esetén 2017. évben...
Dokumentumok 2017 júl 20 BEVALLÁS a helyi iparűzési adóról állandó jellegű iparűzési tevékenység esetén 2017. évben...
Falusi karácsony 2016. 2016 dec 16 Foto: Szodorai Imre Béla

Oldalak