Hájas tészta

2016, február 15

Javaslat a Bélmegyeri Értéktárba történő felvételhez

„Hájas tészta”

I. JAVASLATTEVŐ ADATAI

  1. A javaslatot benyújtó (személy/intézmény/szervezet/vállalkozás) neve:

     Csupászné Szűcs Edit


      2. A javaslatot benyújtó személy vagy a kapcsolattartó személy adatai:

Név: Kovács János
Levelezési cím: 5643, Bélmegyer Tavasz 22
Telefonszám:0630/ 635-8997
E‐mail cím: polgarmester@belmegyer.hu (link sends e-mail)

II. TELEPÜLÉSI ÉRTÉK ADATAI

       1. A települési érték megnevezése:

     Hájas tészta


     2. A települési érték szakterületenkénti kategóriák szerinti besorolása

  •  egészség és életmód
  •  épített környezet
  •   ipari és műszaki megoldások
  •   kulturális örökség
  •   sport
  •   természeti környezet
  •   turizmus és vendéglátás
  •   agrár- és élelmiszergazdaság

       3. A települési érték fellelhetőségének helye:

      Bélmegyer


      4. A települési érték rövid, szöveges bemutatása, egyedi jellemzőinek és történetének leírása:

Készítéséhez mindenképpen disznóhájat kell használni, bár van, ahol libahájjal is készítenek hajtogatott leveles tésztát. Igazi friss disznóhájhoz elsősorban a hashártyát kitöltő úgynevezett fodorháj szükséges, ahhoz viszont leginkább csak disznótorok idején, vagyis télen lehet hozzájutni.
A szilvalekváros hájas emberemlékezet óta a disznótorok és a farsangi időszak jellegzetes házi süteménye. És nem véletlen a szilvalekvár-töltelék: a hájas tészta ugyanis értelemszerűen zsíros, nehezen emészthető, míg a szilvalekvár éppen az emésztést segíti.
Hozzávalók és készítés: 50 deka sertésháj, 70 deka liszt, 2 tojássárgája, 2,5 deci langyos víz, 2 evőkanál ecet, pici só, szilvalekvár.
A hájat lehártyázzuk, majd húsdarálón átdaráljuk. 25 deka lisztet a hájjal és az ecettel összedolgozunk, majd hűtőbe tesszük. A maradék 50 deka lisztet és a két tojássárgáját a sóval és langyos vízzel összegyúrjuk. A tésztát kinyújtjuk, és rákenjük a hűtőből kivett lisztes hájat. Háromszorosan egymásra hajtjuk háromszor, közben mindig egy-egy félórára a hűtőben pihentetjük. Miután negyedszerre is kinyújtottuk, körülbelül 6×6 centis kockákra vágjuk, a közepére egy kanál lekvárt teszünk, és félbehajtjuk. Tepsire rakva előmelegített forró sütőben, közepes lángon megsütjük. Porcukorral gazdagon meghintve tálaljuk.

   5. Indoklás az értéktárba történő felvétel mellett:

A tészta minden nap asztalra kerül valamilyen formában, főve vagy sütve. Ősidők óta tradicionális a falvakban így Bélmegyeren is a tészta, a kenyér és nem utolsósorban a friss házi tojás.
Anyáink, nagyanyáink sokféle tésztát, süteményt készítettek, a hájas tészta az egyik olyan hagyományos sütemény, ami a mai napig változatlanul a régi recept szerint készül.
A gasztronómiában a régi ételek nagy szerepet töltenek be mind a helyiek és turisták számára.
A falusi turisztika egyik alapvető jellegzetessége a régmúlt mai napig becsben tartott édességeinek bemutatása, megőrzése.


6. A települési értékkel kapcsolatos információt megjelenítő források listája (bibliográfia, honlapok, multimédiás források):


Dátum: 2015. 10. 06.


Dokumentum letöltése

6/2015 (X.20) BÉB határozat letöltése


 

Hírek

Búcsú 2018 2018 okt 07 Október 7-én, vasárnap tartottuk templomunk búcsúját. Az egyházi ünnep mellett idén világi...
Dohányos kupa és Szegedi Elek sportnap 2018 galéria 2018 okt 06 A 2018-as sportesemény képei
Erdészek emlékére - Bélmegyer 2018 okt 05 Geocaching túra Kovács Péter kerületvezető erdész emlékére. "Kellemes sétára hívlak...
Áramszünet 2018 okt 19 Az NKM Áramszolgáltató értesíti a lakosságot, hogy 2018.10.19-én áramszünet lesz az alábbi...
Bélmegyeri BÚCSÚ 2018 okt 07 Mint minden év október első vasárnapján, Rózsafüzér Királynője ünnepén, idén is megrendezzük...
Heti menü 2018 okt 01 Az Önkormányzati Konyha heti menüje          ...
Bélmegyer Fáspuszta Wenckheim kastély video 2018 szep 21 Fáspuszta Wenckheim kastély és környéke madártávlatból .embed-container { position: relative...
Róza nénit 95. születésnapján köszöntöttük 2018 szep 04 Domokos Gáborné Róza nénit 95. születésnapja alkalmából Kovács János polgármester és Nagyné Mikó...
Dohányos kupa és Szegedi Elek sportnap 2018 2018 okt 06 Idén ismét Dohányos kupa és Szegedi Elek sportnap 2018. október 6. Részletek a plakátokon...
2018.06.26. Testületi ülés 2018 jún 26
2018.05.29. Testületi ülés 2018 máj 29
2018.06.07. Testületi ülés 2018 jún 07
2018.06.12. Testületi ülés 2018 jún 12
Értesítés téli rezsicsökkentésről 2018 szep 11 Értesítés téli rezsicsökkentésről Részletek a mellékletben. Igénybejelentő nyilatkozat...

Oldalak

Feliratkozás Kezdőoldal hírcsatorna csatornájára